© Rootsville.eu

Roel Spanjers (NL)
tiltle: Birdcatcher II
music: Roots Noir
release: september 20, 2024
label: Suburban Records
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Roel Spanjers

© Rootsville 2024


Roel Spanjers staat bekend door zijn soulvolle grooves an een meester op Hammond. 18 jaar na het uitbrengen van zijn meesterwerk 'Birdcatcher' komt hij er nu aan met zijn lang beloofde opvolger 'Birdcatcher II'. Roel is een veelgevraagd Hammond speler zowel live als studio muzikant. Voor de opname van deze 'Birdcatcher II' wordt de kern gevormd door Eric van Dijsseldonk op gitaar en zang, Nico Heilijgers op bas en zang en Rob Wijtman op drums en percussie.

Aan dit album hebben nog een aantal andere muzikanten meegewerkt: Gabriël Peeters (drums, conga’s, bas en tevens producer van het album), Arwen Linnemann (bas), Bart Wijtman (bas), Malford Milligan (zang), Joppe Bestevaer (bariton en tenorsaxofoon), Peter Delannoye (trombone) en Simone Roerade en Majorie Pelgrim (backing vocals).

Verwacht nu geen instrumentaal album want onder de special guests was er ook Malford Milligan waardoor Roel Spanjers richting Nashville trok en het album zo gemasterd werd door Kevin Reeves. Een mix van soul en NOLA waarbij variatie troef is en hijzelf een frisse kijk geeft op de wel zeer gevarieerde nummers.

Openen doet het album met het wel zeer intrigerende 'Back For More'. Op 'Hand Over Fist', een misschien wel biografisch nummer, draaien ze richting Americana, of moeten we stellen Americana noir.'Birdcatcher's Lament' is dan weer bijzonder soulvol te noemen. Als fan van Malford Milligan moet ik dan wachten tot 'Your Pain Is My Pain' door de boxen te horen is en haalt soul zodoende de bovenhand.

Als historicus gaat hij redelijk ver terug in de geschiedenis met 'The Ballad Of Peetie Wheatstraw' (Devil’s Son-In-Law) een original over William Bunch AKA Peetie Wheatstraw die in de 30-tiger jaren veel invloed uitoefende op de blues van weleer. Ook het afsluitend intieme 'Right Road' is van de hand van de meester himself.


tracks:

01. Back For More
02. Hand Over Fist (Halcyon Days)
03. Birdcatcher’s Lament
04. Moral High Ground Blues
05. The Fool That I Am
06. Your Pain Is My Pain
07. Falling Short
08. See Them Off
09. The Ballad Of Peetie Wheatstraw (Devil’s Son-In-Law)
10. Right Road